Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

SEPÄNMÄKI 

Onnelle Otolliset Olosuhteet

 

Sepänmäki sijaitsee Luumäen kunnassa, Etelä-Karjalassa luonnonkauniissa Kannuskosken maalaiskylässä. Maisemassa näkyvät yhä entiset ahot ja laitumet, vaikka metsä onkin ne suurelta osin vallannut. Vanhasta laidunkäytöstä kertovat mm. runsaat katajat.

Ahostenmaata kutsuttiin aikoinaan nok’naamojen kyläksi, sillä täällä vaikutti vielä 1950-luvulla yhtaikaa peräti kolme seppää – tästä nimi Sepänmäki. Sekä Kannuskosken puuhiomo ja kartonkitehdas että uitto takasivat kaikille riittävästi töitä. Kaikkien kolmen sepän sukunimi oli alun perin Frimodig, täkäläisittäin Riimuuti. Se oli alun perin ruotsalainen sotilasnimi. Yksi heistä muutti myöhemmin nimensä Tammikiveksi, toinen Rimolaksi, kolmas pitäytyi vanhassa Frimodigissa.

Pajoista on jäljellä vain yksi. Nykyisin se on perheen sekä vieraiden käytössä ja ”tulipesä” eli ahjo toimii grillipaikkana. On siellä joskus juhliakin juhlittu keskitalven paukkupakkasilla. Pajaa on käytetty myös tunnelmallisten joulukorttien lavasteena. Pajassa on esillä vanhoja esineitä ja työkaluja, ja sieltä löytyy myös melkoinen määrä hevosenkenkiä.

Kivelän tila – joka on nykyään ainoa Sepänmäellä maataloutta harjoittava tila - on ostettu Tammikiven suvulta 60-luvun puolivälissä. Tilalla on kaiken aikaa harjoitettu maataloutta. Vuodesta 1989 sukupolven vaihdoksen jälkeen tilalla on kasvatettu emolehmiä, viljelty peltoja eläinten rehuksi ja harjoitettu mökkivuokrausta.

Tilan palvelut

  • Ruokapalvelua ja juhlasuunnittelua
  • Vuokraamme astioita:
    • 30 hlölle kahvi- ja ruoka-astiastot, kuohuviinilasit
    • viinilasit 100 hlö:lle
    • Tilan Onnellisen lehmän lihaa on mahdollista tilata syksyisin (loka-marraskuussa), ennakkovaraus puh. 040 573 0873/Marjak

Lehmät

Kesäaikana lehmät laiduntavat pihapiirin pelloilla yhdessä vasikoiden kanssa. Laidunkaudella eläimiä saa käydä vapaasti katsomassa aidan takaa, mutta laitumelle meneminen on ehdottomasti kielletty ilman omistajan läsnäoloa. Myös eläinten ruokkiminen on kielletty. Kaikissa tilan aidoissa kulkee sähkö laidunkaudella, joten kehotamme varomaan aitalankoja. 

Lehmiin on kuitenkin mahdollisuus tulla tutustumaan lähemminkin sopimuksen mukaan, puh. 040 543 2682 /Antti.

Turvallisuuden ja tautiriskien vuoksi karjasuojiin ei saa mennä ilman omistajan lupaa. 

Jätäthän omat lemmikkisi kotiin.

 

"Onnellisen lehmän lihaa" varattavissa lokakuun aikana.
 
Tilallamme eläimet laiduntavat pelloilla kesäaikana syöden ruohoa. Talvella ruokinnassa käytettään vain säilörehua ja kuivattua heinää. Luonnollinen ja eläinten hyvinvointiin perustuva tuotantotapa edistää lihan laatua.

Emolehmä on lehmä, jonka elämäntehtävänä on tuottaa vuosittain elinvoimainen vasikka. Lehmä ja vasikka viettävät kesän luonnollista lehmänelämää laiduntamalla. Vasikka nauttii säännöllisin väliajoin äitinsä ravitsevaa maitoa. Puolen vuoden iässä vasikka vieroitetaan ja se siirtyy ikätoveriensa seurassa pihattokasvatukseen.

Liha on laadultaan mureaa, marmoroitunutta ja maukasta. Marmoroitunut tarkoittaa, että lihassyiden välissä ja ympärillä on rasvaa, joka lisää lihan maittavuutta. Kuitenkin rasvaprosentti on kokonaisvaltaisesti vähäinen.

Teemme yhteistyötä pienteurastamo LIHAREM OY:n kanssa. www.liharem.com

Teurastuksen ja leikkuun jälkeen fileet ja paistit pakataan 1- 2,5 kg paloina ilmatiiviiseen vakuumiin, jonka jälkeen niitä säilytetään +0°C lämpötilassa.

Paistit ja fileet tulee raakakypsyttää alle +4 asteen lämpötilassa pakkaukseen merkittyyn päivään saakka (n. 3 viikon ajan). Tämän jälkeen liha on käyttökelpoista tai sen voi pakastaa, jolloin raakakypsytys jatkuu.

Raakakypsynyt liha on mureaa, väriltään tumman punaista ja tuoksultaan hapahkoa. 

Raakakypsytyksen aikana tulee varmistua siitä, että vakuumipakkaus säilyy ehjänä ja ilmatiiviinä. Jos pakkaus rikkoutuu, on liha joko valmistettava ruuaksi tai pakastettava.

Jauheliha tulee käyttää tai pakastaa parin kolmen päivän kuluttua jauhatuksesta.

 

HUOM

Onnellisen lehmän lihaa varattavissa

Kysy tarkemmin 040 573 0873 / Marjak